Тарас ШЕВЧЕНКО, безсумнівно, постать велична та унікальна.

Щороку в Україні 9 і 10 березня відзначають ШЕВЧЕНКІВСЬКІ ДНІ, коли ми вшановуємо пам’ять Великого Кобзаря – українського поета, письменника, художника, політичного та громадського діяча, філософа, фольклориста, співця народної свободи. Все його життя і творчість були присвячені українському народу. Поет мріяв про ті часи, коли його країна буде незалежною суверенною державою, коли в Україні шануватимуть  мову, культуру та історію народу, а люди будуть щасливими.

Ім’я Тараса ШЕВЧЕНКА відоме в усьому світі: у багатьох країнах йому встановлені пам’ятники (на сьогоднішній день у світі їх налічується 1384 ), його твори перекладені майже на всі мови світу, його ім’ям в Україні названі навчальні заклади, театри, площі, вулиці, міста.

Творчість Шевченка внесла в українську літературу незнане до цього багатство тем, жанрів та прилучила її до кращих досягнень світової літератури. Він відіграв важливу історичну роль у розвитку української літературної мови, установив ту її структуру, яка стала основою сучасної мови.

До Шевченківських днів у бібліотеці коледжу діє тематична виставка «КОБЗАРЕВА СПАДЩИНА», на якій представлено видання, що висвітлюють особливості творчості Великого Кобзаря, розповідають про багатогранну особистість Тараса Шевченка та його непростий життєвий шлях, громадську та політичну діяльність. На виставці є  наукові праці провідних шевченкознавців: Івана ДЗЮБИ, Павла ЗАЙЦЕВА, Євгена КИРИЛЮКА, Сергія ЄФРЕМОВА.

ШЕВЧЕНКО – завжди сучасний та актуальний. Щоразу звертаючись до його слів, нові покоління знаходять у них потрібне, цікаве, злободенне. Збагнути цей феномен – складне завдання.

Серед імен геніальних поетів важко назвати того, чиї вірші гармонійно перелились у музичні твори й охопили майже всі музичні жанри. Зараз все частіше можна почути Шевченкові вірші, виконані під гучну рок-музику чи танцювальні мотиви.

Щоб спростувати всі стереотипи та відкрити для себе СПРАВЖНЬОГО та СУЧАС-НОГО Тараса Шевченка, пропонуємо ТОП-10 музичних композицій, які дійсно викликають непередавані відчуття та емоції:

  • ТАРТАК – «Косар»,
  • МАНДРИ – «Думи мої»,
  • МЕРТВИЙ ПІВЕНЬ – «Садок вишневий коло хати»,
  • Ірина БІЛИК – «Бандуристе, орле скутий»,
  • ТРАНС – ФОРМЕР – «Зацвіла в долині червона калина»,
  • FATA MORGANA – «Вітер з гаєм розмовляє»,
  • ХОЧУ ЩЕ – «Тополя»,
  • Кузьма СКРЯБІН – «Мені однаково…»,
  • KOZAK SYSTEM – «Гайдамацька»,
  • КOMУ ВНИЗ – «З холодного яру».

Для багатьох поколінь українців, і не тільки українців, Шевченко означає так багато, що створюється ілюзія, ніби ми все про нього знаємо, все в ньому розуміємо.

Та це лише ілюзія…Тарас ШЕВЧЕНКО – як явище велике й вічне – невичерпний та нескінченний. Він росте та розвивається в часі, в історії, і нам ще йти і йти до його осягнення.

Спасибі рідній українській землі, яка народжує ВЕЛИКИХ  ГЕНІЇВ!