Х Всеукраїнська краєзнавча конференція учнівської молоді «Мій рідний край, моя земля очима сучасників»

З 8 по 10 листопада 2019 року в Миколаєві відбулася ювілейна Х Всеукраїнська краєзнавча конференція учнівської молоді «Мій рідний край, моя земля очима сучасників». 9 листопада у стінах ЧНУ ім. Петра Могили провели основну частину конференції.

     Всеукраїнський проект «Мій рідний край, моя земля очима сучасників» був започаткований з метою залучення молоді до пошуково-дослідницької діяльності, виховання поваги та дбайливого ставлення до історико-культурної спадщини українського народу, підтримки обдарованих юних краєзнавців та поповнення інформаційного банку даних краєзнавчих об`єктів.

     Цьогорічний склад учасників конференції налічує 17 областей України. Юні краєзнавці з’їхалися з Вінницької, Дніпропетровської, Донецької, Закарпатської, Запорізької, Кіровоградської, Луганської, Львівської, Одеської, Полтавської, Рівненької, Сумської, Тернопільської, Харківської, Херсонської та Черкаської областей, а також представники з районів і міст Миколаївщини.

     Далі захід продовжив роботу за 7-ма секціями: історичне краєзнавство (2 підгрупи), етнографічне краєзнавство, екологічне краєзнавство, географічне краєзнавство та геологія, культура рідного краю та музейна справа, археологія.
Сергій Неділько зазначає, що за допомогою подібних заходів «діти мають можливість осягнути, вивчити історію свого рідного краю та поділитися нею. Метою є, популяризація позашкільної роботи, яку роблять вчителі разом із дітьми. Можливість учнівській молоді розвивати краєзнавчий напрям. Також елемент навчання – вміння презентувати, виступати та спілкуватися. В процесі підготовки до конференції, можливість здобути навички, які знадобляться їм у майбутньому».

     Учасникам та гостям провели екскурсію університетом, після якої учасники конференції відправилися до аудиторій відповідно до своєї секції. 70 школярів з усієї України поділилися своїми науковими працями. Подібні конференції гарний старт для юних науковців аби набути вмінь у науковій сфері, у проведенні наукових досліджень та поширити ці знання іншим, популяризувати до вивчення історії рідної землі, знати витоки рідної країни.