Кожна держава має свої символи, що відрізняють одну країну від іншої. Це державний прапор, державний герб і державний гімн.
23 серпня наша країна відзначає День Державного Прапора України, який був затверджений 28 січня 1992 року. Український прапор являє собою стяг із двох однакових горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів. Жовтий колір символізує пшеничне поле, зерно, хліб, сонце. Синій – колір чистого мирного неба.
Але 1918 р. Центральна рада на чолі з першим президентом України М. Грушевським ствердила жовто – синій прапор. Золотий, жовтий колір українського прапора символізує Творця, Бога-батька і взагалі – Вищу Духовність. Синій – це усе земне, а також свобода вибору, якою Творець наділив свої творіння в надії, що вони нею не зловживатимуть.
Українська революція 1917 року в Києві, українізація підрозділів царської армії на фронтах Першої світової війни і на Чорноморському флоті відбувалися під жовто – блакитними, а не синьо – жовтими прапорами.
Під жовто – синім прапором йшли у бій українські юнаки під Крутами.
Чи були в Україні інші прапори?
Найдавніші українські прапори мали форму трикутника або клина. Тільки на рубежі ХІІ-ХІV століть з’явилися чотирикутні прапори з клинами на вільному кінці. Найбільш вживаними кольорами були червоний, далі – білий, блакитний, рідко – жовтий. Прапор Київської Русі був переважно червоний із золотим тризубом – двозубом. За козацько – гетьманської доби з’являється новий прапорний колір – малиновий. Великий Прапор Запорозької Січі був червоним. А за часів радянської влади національними кольорами Української СРС вважались червоний та блакитний.
Зі святом, громадяни! Нехай наше життя, буде яскравим і багатим, як кольори нашого Державного стягу : мирним і світлим, як блакитне небо; щедрим на злагоду , тепло і ласку, як золотисто – жовте пшеничне поле. Добробуту кожній родині!