СЛОВ’ЯНСЬКА ПИСЕМНІСТЬ – БЕЗЦІННЕ НАДБАННЯ ЛЮДСТВА

Щорічно 24 травня в Україні та в інших слов’янських країнах відзначають ДЕНЬ СЛОВ’ЯНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ ТА КУЛЬТУРИ. Він встановлений у 2004 році на честь творців слов’янської писемності святих КИРИЛА і МЕФОДІЯ.

Усне мовлення всіх народностей слов’ян колись було єдиним і відрізнялося тільки діалектами. Загалом мешканці європейського сходу легко розуміли один одного, проте своєї письмової системи у них не було, а спроби пристосувати до фонетичного складу мови латинський чи грецький алфавіт не мали успіху.

Отримати свою абетку нашим предкам вдалося завдяки двом братам з Візантії, які жили в далекому IX столітті — КИРИЛУ й МЕФОДІЮ. Крім алфавіту, вони подарували нашим народам переклад основних християнських священних текстів. Тому День писемності та мови має прямий стосунок до рівноапостольних братів, яким віддають шану саме в цей день.
Слов’янська писемність, основи якої заклали Кирило й Мефодій, була створена в IX столітті, близько 862 року. Брати-просвітителі зі своїми учнями та послідовниками уклали одну з найдосконаліших та найзагадковіших абеток, що отримала назву «кирилиця».

На основі кирилиці склалися абетки багатьох народів – українців, білорусів, болгар, македонців, сербів, чорногорців, а також деяких народів Азії. На сьогодні більше 250 мільйонів людей в Євразії послуговуються кирилицею як національним алфавітом.

Вийшовши із родини слов’янських мов, українська стала невід’ємною частиною всесвітнього простору та є однією з наймелодійніших мов. Мова – це наш скарб, який ми наповнюємо і трансформуємо, зберігаючи її самобутність та унікальність. Писемна та усна мова є основою нашою культурного надбання, важливою частиною ідентичності українців, ознакою нашого народу. Вона жива й розвивається протягом тисячоліть, вбираючи в себе слова та фразеологізми всіх етносів, що проживають в Україні.

Наш спільний обов’язок не лише дбати про історико-культурну спадщину, а й забезпечувати розвиток сучасної креативної української культури.

Плекаймо і розвиваймо рідну – УКРАЇНСЬКУ МОВУ!
МОВА – це ще одна наша могутня зброя у протистоянні ворогу, у боротьбі за довгоочікувану перемогу.

Сила мови, сила культури і незламність українського народу не залишать російському агресору ніяких шансів.
Слава українському народу – носію величної мови!
СЛАВА УКРАЇНІ!