Офіційна дата свята українських студентів, що збігається з міжнародною, була встановлена указом президента в 1999 році. З того часу учні вищих навчальних закладів, технікумів, коледжів та училищ відзначають відразу два “професійних” свята: Міжнародний День студента (17 листопада), а також Тетянин день – на честь покровительки всіх студентів (25 січня).

Незважаючи на трагічну історію свята, сьогодні День студента позиціонується як свято молодості, свободи, жаги до знань та нових звершень.

І хоча через війну росії проти нашої країни цей день пройде без урочистостей, кожен може привітати студента, який продовжує навчання попри всі складні обставини.

Наразі, коли Україна переживає дуже важкі часи, студентство стає на допомогу в цій непростій боротьбі за незалежність. Хтось вимушено покинув навчання, щоб захищати країну в лавах ЗСУ, хтось розпочав волонтерську справу. Навіть навчання в ці складні часи вимагає мужності та відваги.

Дорогі наші студенти!

В житті є особливий і цікавий час, пора студентства, коли відкриваються блискучі перспективи, з’являються нові знайомства. Нажаль, зараз вам не вдається повною мірою насолодитися цим періодом свого життя. Але, незважаючи на всі труднощі та випробування, які випали на часи вашого студенства, бажаємо гарних викладачів, легких сесій, вірних друзів, справжнього кохання і багато приводів для радісних посмішок! І, найголовніше – скорішої Перемоги та зустрічі в стінах нашого рідного коледжу!

З Днем студента, дорогі підкорювачі вершин науки!

Історія Міжнародного дня студента

28 жовтня 1939 року в окупованій нацистами Празі війська Гітлера розігнали демонстрацію на честь річниці утворення Чехословацької держави, в якій брали участь студенти та викладачі. Під час розгону був важко поранений студент-медик Ян Оплетал — 11 листопада він помер. Похорони Яна перетворилися на акцію протесту проти окупації, у якій взяли участь тисячі людей.

У результаті нацисти заарештували десятки демонстрантів, а 17 листопада рано вранці оточили студентські гуртожитки. Понад 1200 студентів були арештовані та вислані в концтабір Заксенхаузен. Дев’ятьох лідерів студентських організацій стратили у в’язниці.

Через два роки, у 1941-му, в Лондоні відбулася Міжнародна зустріч студентів проти нацизму, під час якої було запропоновано святкування Міжнародного дня студента, щорічно 17 листопада в пам’ять про трагічні події 1939 року у Празі.