Вже 21 рік  поспіль 21 лютого ми відзначаємо Міжнародний день рідної мови. Мова – то наша самобутність, що вирізняє нас з-поміж інших народів світу.

Людина може володіти кількома мовами, залежно від її здібностей, нахилів і прагнень, але найкраще, найдосконаліше людина має володіти, звичайно, РІДНОЮ МОВОЮ. І це не тільки тому, що цією мовою, вона користується повсякденно, а й тому, що РІДНА МОВА – це невід’ємна частина Батьківщини, голос свого народу й чарівний інструмент, на звук якого відгукуються найтонші й найніжніші струни людської душі.

Українці виборювали своє право говорити українською понад 350 років. І сьогодні відстоювати його має кожен громадянин, адже, як відомо, без мови рідної й народу рідного нема. Захищати і дедалі утверджувати українську мову як державну – наше спільне завдання.

Ми пишаємось тим, що маємо таку чудову мову, яка, звучала, звучить і звучатиме із уст патріотів України.
ЗНАТИ, БЕРЕГТИ , ПРИМНОЖУВАТИ  РІДНУ МОВУ – це обов’язок кожної людини!

  • Українська мова — одна з найкрасивіших мов у світі. Вона визнана другою за мелодійністю мовою світу після італійської.
  • Сучасна українська мова, згідно зі словником Національної Академії Наук України, має близько 256 тисяч слів і включена до списку мов, які успішно розвиваються нині.
  • За лексичним запасом найбільш близькою до української мови є білоруська – 84% спільної лексики, далі йдуть польська і сербська (70% і 68% відповідно). До речі, якщо порівнювати фонетику й граматику, то українська має від 22 до 29 спільних рис з білоруською, чеською, словацькою й польською мовами.
  • В українській мові, на відміну від решти східнослов’янських мов, іменник має 7 відмінків, один з яких – кличний.
  • До речі, перші слова українською мовою були записані в448 р. візантійський історик Пріск Панійський, перебуваючи в таборі гунського володаря Аттіли на території сучасної України, записав слова “мед” і “страва”.
  • Найуживанішою буквою в українському алфавіті є літераП; саме з неї починається найбільша кількість слів. Натомість найменш уживана – буква “Ф”, її вживають переважно в запозичених словах.
  • В українській мові безліч синонімів. У “Короткому словнику синонімів української мови”, де зібрано 4279 синонімічних рядів, найбільше синонімів має слово “бити” – аж45! А слово “горизонт” має 12 синонімів: обрій, небозвід, небосхил, крайнебо, круговид, кругозір, кругогляд, виднокруг, видноколо, виднокрай, небокрай, овид.
  • Назви всіх дитинчат тварин є іменниками середнього роду: теля, котеня, жабеня.
  • Найдовше слово в українській мові складається з 30 літер! Спробуйте вимовити “дихлордифенілтрихлорметилметан” (це хімікат для боротьби зі шкідниками).
  • У нашій мові є особливі слова – паліндроми.Це так звані “дзеркальні” фрази або слова: їх можна читати як зліва направо, так і справа наліво. Ось приміром “Я несу гусеня”, або ж “ротатор”. Можете і ви згадати щось цікаве про паліндроми?
  • Ви ніколи не замислювалися над тим, що в нашій мові є три форми майбутнього часу! Нумо згадувати разом – проста(піду), складна (йтиму) і складена (буду йти).
  • Однією з “родзинок” української мови є те, що вона багата на зменшувальні форми. Навіть слово “вороги” має зменшувально-пестливу форму, яка вживається в гімні України. Пам’ятаєте: “…згинуть наші вороженьки, як роса на сонці”.

Давайте берегти і розвивати рідну мову, цінувати її дари,
не розпорошуючись на запозичення.
Ми могутні й міцні в своїй мові.
НАШЕ СЛОВО – НАША СИЛА!